George Steiner sobre com distingir la novetat de la originalitat

En un món on tothom competeix per ser el centre de totes les mirades, és d'esperar que valors com la originalitat i la creativitat siguin la pedra filosofal del nostre temps. Son paraules que ens dónen esperança, per reinventar-nos i trobar una sortida als problemes que ens assalten. Però, coneixem realment què vol dir "ser original"? George Steiner és un pensador, professor i amant de les arts que, en el seu llibre Presències reals (Real Presences), es llença de cap a la piscina amb ganes de resoldre aquest misteri.

Potser si sabem què és el que ens fa originals, tindrem una pista més per saber allò que ens fa més humans. Ara bé, la situació actual no és la millor de tots els temps. Vivim en un món on prima l'actualitat. El periodisme, amb el seu art de dirigir l'audiència, ens té encantats amb el tema del dia alhora que s'escola pel forat del la notícia del dia anterior. Com diu Steiner (pàgina 27)
La visió del món del periodista esmerila cada fet, cada situació social o individual, per donar-li el màxim impacte; però tots els fets es llimen de la mateixa manera.
És evident que necessitem estar informats per tocar de peus a terra. Però que l'embadaliment davant de tants titulars sucosos, posats en renglera com els plats a la carta d'un restaurant, no ens faci oblidar el consell de George Steiner: la originalitat no és novetat.

L'autor ens invita a pensar en com les grans narracions que s'han fet al llarg de la història, com la Odissea o el Mahabarata, són encara actuals. Són dignes d'extensos estudis a la Universitat però també de referències amagades a les sèries de televisió. I per què ho són, d'actuals? Perquè són profundament originals. I aquesta qualitat els permet representar el fenomen del gènere humà, de manera que ens podem identificar amb els seus protagonistes.


I és que, si ens fixem en la procedència d'aquest mot particular, prendrem compte que "originalitat" i "original" ve de la paraula "origen". L'art veritablement creatiu és un reflex del que, de bon principi, tots vam ser. I això no vol dir que les grans novel·les siguin una metàfora de la nostra infantesa, sinó que intenten representar allò que som en fonament. I, és més: "creativitat" ve de "crear", que és l'acció que defineix els nostres inicis… d'on ve precisament la paraula iniciativa, que és una qualitat molt ben valorada avui dia. Acabem, doncs, amb les paraules de George Steiner sobre l'art que val la pena:
En relació exacta amb la seva originalitat, amb la seva força formal i espiritual d'innovació, les creacions estètiques són "antigues". Porten dins elles l'impuls d'una font llunyana.
***

Què és el que ens fa saber que una cosa és original? Comparteix aquesta entrada i digues la teva!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada